Royal Danish Brass - Copenhagen
Keld Jørgensen, Baunevænget 31, Nødebo, DK-3480 Fredensborg
phone: +45 48475662 mobile: +45 20813462
 
 

Heat on Heaton

Classic Band Style Revisited

CDKlassisk CDK1076

Royal Danish Brass


Englænderen Wilfred Heaton (1918-2000) var en komponist med forfinet følsomhed og tekniske færdigheder som  næsten aldrig, eller i hvert sjældent, for alvor blev påskønnet af sin samtid og af the Establishment i britisk musikliv. Men efter hans død for godt ti år siden har flere og flere, også udenfor det ret snævre brass band miljø, fået øjnene (og ørerne förstås) op for den kreative rigdom og fænomenale fantasi, der ligger til grund for Heatons produktion.

Som søn af et salvationist-ægtepar (officerer i Frelsens Hær/The Salvation Army, red.) i Sheffield, var det den ærkeengelske tradition som var Heatons første musikalske påvirkning. Han fik sine første klaverlektioner som 8-årig og naturligvis spillede han også cornet i det lokale musikkorps. Ligeledes begyndte han tidligt at komponere, og mange af hans bedste værker stammer fra hans teen-age år sidst i 1930erne.

Han fik en uddannelse som instrumentmager (brass instrument repairman) og arbejdede som sådan i 20 år på et lille værksted, kun afbrudt af militærtjeneste i Royal Air Force under 2. Verdenskrig, men brugte så meget tid han kunne på at komponere. Han påtog sig også senere i livet forskellige opgaver som dirigent og instruktør blandt andet for Leeds Symphony Orchestra og det hæderkronede Black Dyke Mills Band.

Idéen til denne CD opstod for nogle år siden. Det forholder sig sådan, at de fleste messingblæsere, således også Royal Danish Brass-musikerne, har trådt deres barnesko i brass bands eller harmoniorkestre, som fx Tivoligarden, FDF, KFUM, DUI eller Frelsens Hær. En opvækst i disse på mange måder mageløse musikalske miljøer giver naturligvis en fantastisk ballast og en uvurderlig instrumental bagage, som man kan ’tage frem’ og profitere af langt hen i sit professionelle virke.

Derfor er det med barnlig glæde og ægte affektion, at musikerne her samles om deres ‘børnelærdom’, nu tilsat den modne musikers erfaring og veludviklede teknik.

Wilfred Heatons værker har en umiddelbar originalitet, som hæver dem højt over de mere gængse og meget udbredte potpourrier, bearbejdelser og arrangementer. Og fra Heatons oeuvre af værker for messingblæsere er valget faldet på stykker som vel er iørefaldende, men som samtidig også kræver meget af sine udøvere. Royal Danish Brass’ tilgang til og interpretation af brass band stilen kan synes symfonisk, men afspejler i virkeligheden en dyb kærlighed til genren og ikke mindst til Wilfred Heatons mesterværker.

Et af værkerne på CD’en har en interessant historie knyttet til sig.

En af Wilfred Heatons danske venner, Richard Mott Petersen, var på besøg hos Heaton i august måned 1968 og i den forbindelse tog Heaton et partitur (Scherzo for Brass Quartet (two cornets, trombone and bass trombone) – komp. omkring 1937) frem og gav det til Richard Mott med ordene: ’You can have this. Perhaps someone in Denmark would like to play it?’. Scherzoen fortsatte senere til yours truly med ordene: ’Kig lige på det her partitur Keld; måske har I (Royal Danish Brass) lyst til at spille det en dag’. På det tidspunkt spillede vi (RDB) udelukkende standard messingkvintet (to trompeter, horn, basun, tuba), så Scherzo-partituret blev lagt på en hylde. Der blev det liggende indtil vores Nytårskoncert den 7. januar 2007 i Støberihallen Hillerød, hvor vi uropførte det næsten 10 minutter lange værk ca. 70 år efter dets tilblivelse.

Optagelserne til denne CD har fundet sted i Orkesterprøvesalen på Operaen i København. Royal Danish Brass har indspillet alle værkerne uden dirigent siddende i en rundkreds omkring mikrofonerne.


Keld Jørgensen